Nebojte se přistání horkovzdušným balónem

Přistání balónem je jednou z častých obav našich pasažérů. Není to ale žádná věda!

Důležité je držet se pokynů pilota. Při přistání balonem nevystrkujte ruce, schovejte foťáky, přikrčte se a bude to pro Vás hračka! Maximálně můžete dopadnout jako pasažéři na obrázku a po přistání se ocitnete v pohodlné poloze – v leže – vedle svého spolupasažéra. No není to paráda?

Již před letem i během letu samotného Vás pilot nebo letuška poučí, jak se chovat při přistání. V našem týmu pasažéry seznamujeme se dvěmi přistávacími polohami. V první pozici je očekávano klidné přistání a pasažérům stačí se v koši jen přikrčit a chytit se textilních madel uvnitř koše. Kóje v balónu Chad jsou vypolstrovány a tak se i při nárazu opřete do měkkého. Přistávací pozici číslo dvě můžete vidět na obrázcích níže a obvykle se trénuje za letu. Spočívá v tom, že se pasažéři zcela schovají do kójí tak, aby byli chráněni. Tato pozice se používá při přistání v silnějším větru.

Náš profesionální pasažérský koš u balónu Chad je rozdělen do pěti kójí – jedna je určena pro pilota a palivo a zbylé čtyři kóje jsou pro pasažéry. Pasažéři jsou tak od sebe odděleni a nemůžou se vzájemně zranit (zalehnout, pošlapat, apod.), jako je tomu u jiných košů, kde je ve společné kóji namačkáno 6 – 7 pasažérů -:)