Rozhovor s režisérem Petrem Horkým

V pátek 22. ledna 2016 zažil známý český dokumentarista a polárník Petr Horký něco, co má podle svých vlastních slov „schované“ do konce života. V horkovzdušném balónu absolvoval let nad alpskými vrcholy. Společně s pilotem Michalem „Kryštofem“ Kubátem, jeho manželkou Petrou a dcerou Kristýnou (v roli druhého pilota), svým kolegou polárníkem Václavem Sůrou a kamarádem Karlem Janečkem letěli z rakouského Gosau v mrazivých -20 °C tři hodiny. Na zimu však byli připraveni a dokonce si ji vzhledem ke své lásce k chladu vychutnávali! Přeletěli Dachstein i další alpské vrcholy. Lety balónem v Alpách jsou náročné na předletovou přípravu a stejně tak jako v jiných expedicích Petra Horkého je nezbytné být připraven na vše.

Let byl plánován už delší dobu a příležitost tomu chtěla, že zrovna během balónové fiesty v Gosau udeřilo to správné počasí pro dlouhý let. Pilot Michal Kubát má s podobnými lety zkušenosti – v minulosti přeletěl balónem albánskou Tiranu, létal v Tatrách, ale třeba i nad českým nejvyšším vrcholem Sněžkou. Michal Kubát se svou rodinou jsou také pravidelnými účastníky českých i mezinárodních soutěží horkovzdušných balónů a jak již bylo zmíněno, kromě něho vlastní pilotní licenci i jeho dcera Kristýna.

Je nám ctí publikovat několik fotografií Petra Horkého z tohoto letu, stejně jako rozhovor s jejich autorem. Rozhovor není jen o letu samotném, ale i o vztahu Petra Horkého k létání, nejbližších chystaných akcích, nebo třeba o tom, že nechybělo mnoho, aby se legendární cestovatelé Hanzelka a Zikmund stali i legendárními aviatiky.

[button title=“Poutavý rozhovor s Petrem Horkým“ icon_position=““ link=“http://www.airzone.tv/news/audio-reziser-a-polarnik-petr-horky/“ target=“_blank“ color=““ font_color=““ large=“0″ class=““ download=““ onclick=““]

Převzato z webu airzone.tv.