Vyhlídkový let balonem z Konopiště do Kozích hor

Vyhlídkový let balonem z Konopiště do Kozích hor

30.4.2016  Na konci dubna se aprílové počasí  trošku umoudřilo a umožnilo nám provést v předvečer pálení čarodějnic vyhlídkový let balonem. Z Konopiště jsme doletěli až do Kozích hor u Nového Knína. Předpověď slibovala celkem svižný vítr o přízemní rychlosti kolem 15 km/hod. To je pro vyhlídkový let balónem už téměř na hranici pohodového startu. Bezpečná rychlost přízemního větru by neměla pro pohodlný start balónu překročit 4m/sec. To je 14,4 km /hod. Ve výšce už balónu větší rychlost větru nevadí. Na Konopišti máme ke startu domluvená dvě stanoviště, která jsou částečně kryta před přízemním větrem. Podle směru větru si vybíráme to stanoviště , které nám garantuje co nejbližší přelet zámku Konopiště.

Rekordní délka vyhlídkového letu balónem

Po setkání s našimi klienty na parkovišti u Kauflandu v Benešově se všichni přesouváme naším minibusem na vybranou startovní louku. Přestože předpověď  větru na Benešovsku byla na hraniční hodnotě, riskli jsme to a doufali, že se s přibližujícím západem zklidní. Po dojezdu na místo se vítr skutečně zklidnil . Po  změření směru větru heliovým balónkem jsme odhadovali místo přistání někde za Neveklovem. Po klidném startu balónu vítr ve větší výšce zesílil a umožnil  nám uletět rekordních 27,4 km. Přistávali jsme až u Kozích hor.

Během letu balónu jsme si užívali výjimečné dohlednosti – byla vidět Praha a v dálce dokonce hřbety Krkonoš. Po cestě jsme minuli kostel sv. Jakuba u hradiště Chvojen, přeletěli nejvyšší Neštětickou horu a pokračovali dále  přes Nebřich a Slapskou přehradu směrem na Čím. Dále jsme minuli Chotilsko, kde můžete navštívit balónové muzeum a po přeletu několika čarodějnických hranic jsme přístáli po necelých dvou hodinách letu na parádní louce u Kozích hor. Celý let balonem a obzvláště jeho závěrečná fáze letu přes Slapskou přehradu a neobvyklý západ slunce z balónu byl pro naše klienty výjimečným zážitkem.

Maximální rychlost letu balonu byla 24,4 km/hod, průměrná rychlost 14,6 km/hod a doba letu 1 hod 50 min. Po celou dobu letu nás hbitě stíhal náš doprovodný konvoj vozidel, který pořídil i řadu fotografií ze země. Těšíme se na další lety. 🙂