Zimní přelet Alp balonem

Zimní přelet Alp balonem

Zimní přelet Alp balonem je neskutečný zážitek. Každý rok je to pro nás nejlepší a nejnáročnější létání s horkovzdušným balónem. I letos jsme uskutečnili krásný přelet nízkých Taur v Rakouských Alpách. Startovali jsme v Mauterndorfu na letišti a přistávali na louce vedle silnice v Pruggernu. Let naším balonem Ultramagic o objemu 6000 m3  trval 1:40 hod, uletěli jsme 37,8 km a dosáhli maximální výšky 4600m nad mořem. Maximální rychlost letu balónu byla 58 km/hod. Tentokrát jsme sebou vzali kamarády  – filmaře – Srdcaře , kteří o celé akci natočili krátký dokument. Film ZDE 🙂 Níže se pokusím stručně odpovědět na nejčastější otázky.

Jak se takový let plánuje ?

Zimní přelet Alp je potřeba pečlivě naplánovat. Hlavní roli při plánování přeletu nad Alpami hraje především počasí. Obvykle trvá fiesta týden a podaří se pravidelně 2-3 přelety. Mohou být kratší jako ten náš – z údolí do údolí nebo i delší. Vždy záleží na rychlosti a směru větru. Při delších přeletech je možné doletět až do Benátek k moři. Většinou si  sebou bereme klasickou lyžařskou výbavu – lyžujeme a čekáme na příhodné počasí. Musí být jasno nejen v místě startu balónu ale i v místě přistání. To ověřujeme před startem na webových kamerách. Díky tomu, že v zimním období je termika velmi zeslabena, je možné letět balónem i několik hodin přes den.

Jaká je povinná výbava při letu balónu nad Alpami ?

Vzhledem k tomu, že se létá ve velkých výškách a zároveň přelet může trvat několik hodin, než se najde příhodné místo k přistání, je důležité mít v balonu předepsanou výbavu. Ta nejzákladnější je  například – palivo na 5-6 hodin letu, kyslík pro posádku, bivakovací stan, spacáky do -20st.C, lopata, sněžnice, vařič, jídlo a pití na tři dny, lavinový odpovídač, rachejtle a další výbava nezbytná k přežití posádky v horách v případě neplánovaného přistání. Přesto, že jsme nikdy nemuseli povinnou výbavu použít a vždy jsme doletěli bez sebemenších problémů, není radno takovou výbavu zanedbat.

Je při přeletu Alp v balónu zima ?

Většinou si všichni myslí , že při zimních letech bude v balónu velká zima ale opak je pravdou. Balón i když je unášen velkou rychlostí, tak je v něm vždy tepleji než na zemi. Letí společně s masou vzduchu – takže v něm nemůže foukat a většinou přijde vhod i inverzní zimní počasí. Z údolí je např. při startu balónu  dvacet pod nulou a ve čtyřech a půl tisících metrů nad mořem je 0 st.C. Již několikrát jsem v těchto výškách letěl s odloženou bundou bez čepice a rukavic 🙂 Nejdůležitější jsou vyšší teplé pevné boty, dostatečné oblečení včetně čepice a dobrých rukavic. Ideálně vše nepromokavé.

Můžeme letět s Vámi ?

Většinou jezdíme létat do Alp dobrá parta kamarádů ale občas svezeme i někoho dalšího. Ideální je si s námi vyzkoušet let v zimě u nás v česku , abyste pochopili jak vůbec balón létá, jak se s ním manipuluje a jak je celá akce náročná. Přes zimu létáme i u nás např. expediční lety přes Sněžku , Tatry apod. Letenku si můžete zakoupit ZDE . V Alpách čekáme pak na počasí, den předem Vám zavoláme a Vy pak už jen včas dorazíte druhý den dopoledne na domluvené místo. Čeká Vás neskutečný zážitek 🙂