Let balonem Český ráj – hrad Kost

Let balonem Český ráj

19.5.2016 Let balonem Český ráj jsme zahájili společně s místními kolegy balonáři startem z Borku. Český ráj jsme z tohoto místa přeletěli směrem na jihozápad přes Rokytnický rybník a rybník Hrudku, na které navazovaly další rybníky – Vidlák, Krčák a Věžický rybník. Let balonem pak pokračoval přes malebnou vesničku Malá Lhota a za ní nás v dálce lákal k přeletu gotický hrad Kost. Po opravě trajektorie letu balonu změnou výšky jsme nabrali přesný kurs na hrad.

Hrad stojí na skále v údolí ne příliš vysoko nad okolním terénem ukryt v lesích Českého ráje.  Ke hradu Kost jsme se přibližovali – jak jinak, než přes Bílý rybník, který je krásně posazen do krajiny na jeho severovýchodní straně. Po přeletu  hradního nádvoří  a hradu s typickou čtyřhrannou věží  si naši klienti pořídili unikátní fotografie celé stavby z ptačího pohledu. Černý rybník ležící na západní straně hradu byl naším posledním, kolem kterého jsme jen těsně proletěli. S našimi klienty jsme pak bezpečně přistáli v malém údolí na louce za Dobšínem, kde na nás již čekal náš skvělý doprovod.

Navštivte hrad Kost

Určitě doporučujeme návštěvu hradu Kost, který je od 25.3.2016 otevřen veřejnosti. Hrad byl založen v druhé polovině 14. století.  Zrekonstruován a otevřen byl pak po druhé světové válce. Můžete zde navštívit krom jiných prostor i středověkou mučírnou nebo černou a bílou kuchyni. Naučnou stezkou údolím Plakánek se dostanete do vísky Vesec, kde se natáčely scény do několika slavných filmů a pohádek, jako S čerty nejsou žerty nebo Jára Cimrman ležící spící. Let balonem Český ráj nás opět překvapil – nikdy jsme zde v minulosti nepřeletěli  více rybníků najednou. Závěrečný slavnostní křest s přípitkem šampaňským byl pro naše klienty už jen třešničkou na dortu 🙂