Let balónem Konopiště – Kladruby

Let balónem Konopiště – Kladruby, aneb jak to všechno probíhá.

8.6.2016  Po celkem dlouhém čekání na pěkné letové počasí jsme se konečně dočkali a mohli naším klientům oznámit, že let balónem Konopiště platí. Na obvyklém místě srazu u Kauflandu v Benešově již všichni netrpělivě vyhlížejí naše auto s balónem. Jsme  s naším přívěsem nepřehlédnutelní a tak se po chvilce všichni bez problému scházíme. Po nalodění posádky do minibusu vládne na palubě  čilá konverzace, kterou krátce přeruší pilot, aby všem vysvětlil, co je čeká a nemine.

Po příjezdu na startovní louku blízko zámku Konopiště zabíráme vhodnou pozici vedle jiného  připravovaného balónu, následuje předletový briefing, poučení klientů a po chvíli je i balón Chad připraven za pomocí posádky k plnění studeným vzduchem. Na konci balónu Petra lepí parašut a pilot s pomocníky do široce otevřeného ústí balónu vhání pomocí ventilátoru vzduch. Pilot začíná  pomocí hořáků přitápět a balón se i s povaleným košem staví do startovní pozice. Posádka nastupuje z obou bočních stran do koše a balón se může začít vytápět. Zanedlouho se odlepujeme od země a balón zlehka nabírá výšku. Petra obíhá vznášející se balón ze všech stran a snaží se nafotit naše mávající klienty v koši. S přáním měkkého přistání a pěkného letu se rychle loučí a balí věci , aby nás mohla co nejdříve sledovat.

Pohled z koše balonu

Jen co se balón dostane nad stromy, odkrývá se všem netradiční pohled na zámek Konopiště s přilehlým rybníkem a okolními lesy. Podle předpovědi nemělo moc foukat, ale přesto se dostáváme celkem svižně přímo nad zámek Konopiště. I medvěd Jiří je venku a vyhřívá se na sluníčku. Pořizujeme pár fotografií se zámkem v pozadí. Po nastoupání nad město Benešov vítr zesiluje a balón dosahuje rychlosti až 30km/hod. Ve výšce za Benešovem uděláme pár společných fotek a opravou směru letu naklesáním nabíráme nový kurs na zámek Jemniště. Ten míjíme po levé straně a kopírujeme krásné údolíčko s Chotýšanským potokem, který nás navádí  k malebné vesničce Pařezí. Pak se dostáváme nad les a nejvyšší místní vrch Výholec (472m). Za ním přelétáváme obce Radošovice, Ctiboř, další les a přes Blanický mlýn na říčce Blanici se blížíme ke Kladrubům. Po téměř 90 min. letu bezpečně přistáváme v 15 km rychlosti na posekaném travnatém políčku.

V závěru manévru se koš překlápí na zem a naši klienti zůstávají od sebe bezpečně odděleni ve svých kójích. Po chvíli přijíždí i Petra s doprovodným vozidlem, posádka nám pomáhá zabalit balón a po křtu se skleničkou šampaňského v ruce si všichni užívají s úsměvem na tváři poslední chvíle příjemně prožitého odpoledne, na které se jen tak nezapomíná:-).

Naše doporučení:

Let balonem Konopiště patří mezi nejatraktivnější, nejžádanější a nejrychleji dosažitelnou lokalitu z Prahy a okolí, v létě není problém let stihnout i během všedního dne po práci.