Balónové létání – 20. Mistrovství ČR 2016

Balónové létání – MČR 2016

Mistrovství České republiky v balónovém létání proběhlo od 31.8. – 4.9. 2016 na Slovácku v obci Modrá – Velehrad. Organizace se ujal Balonklub Slovácko pod záštitou Českého balonového svazu. Ředitelem soutěže se opět stal oblíbený Zoltán Pálhegyi z Maďarska. Mistrovství ČR v balónovém létání se zúčastnilo celkem 28 týmů z celé Evropy /CZE, AUT, FRA, POL, HUN, LIT, SVK, TUR /.

Dva týmy Chadbalon

Jako každé mistrovství, jsme nechyběli ani letos – ale tentokrát posíleni o ještě jeden tým. Letošního jubilejního dvacátého ročníku se poprvé zúčastnila i naše pilotka Kristýna s navigátorkou Bárou Honců. Aby měly dámy čistě ženskou posádku, tak za volant  doprovodného vozidla zasedla zkušená řidička Katarína Cibulová s pozemní navigátorkou Michaelou Kubátovou. Samozřejmě si dámy zabraly náš menší balón Kašpárek, který se vešel i s nimi do  Wolfiho (Volkswagen Transportér T4  Syncro 4×4). Nevýhodou bylo to, že musely při každém startu balón kompletně složit, což byla samozřejmě časová nevýhoda oproti týmům, které si vozily koš sestavený v přívěsném vozíku. Druhou naší posádku tvořila čistě rodinná partička s půjčeným historicky nejstarším balónem typu AB 2B vyrobeným firmou Aerotechnik v roce 1989. Posádka tohoto balonu –  Oskar Majk  byla ve složení : pilot – Michal Kubát, navigátorka – Petra Kubátová a ze spodu nás jistil – Jiří Kubát v doprovodném vozidle Mufi (Volkswagen Caravelle T4  Syncro 4×4) s přívěsným vozíkem.

Balónové létání na Mistrovství ČR je pro nás zejména velkou společenskou akcí, kde se setkáváme s přáteli a zažíváme společně mnoho příjemných chvil i napjatých okamžiků při samotné soutěži.  Týmy tvoří ty nejlepší posádky z celé Evropy, tak je rozhodně s kým poměřit síly. Naší malou nevýhodou je to, že oba naše balóny jsou komerční . Jejich tvar je kulatý a mají oproti závodním balónům “ racerům „, které mají tvar švestky velkou nevýhodu pomalého stoupání a klesání. Náš cíl je ale jasný – nedáme to těm šišatejm nesmyslům zadarmo, ale taky musíme přežít a nechceme skončit poslední. Aby jsme nenechali nic náhodě, tak se obě naše posádky sešly na předmistrovském soustředění na Želivce, kde jsme trochu potrénovali a probrali taktiku boje.

Jak probíhá soutěž ?

Balóny soutěží v několika desítkách různých disciplín, většinou se jedná o přesnost letu na cíl. Cílem je většinou z povinné vzdálenosti několika kilometrů naletět na cíl s balónem „unášeným větrem“ s centimetrovou přesností. Pilot se snaží vyhledat správný směr větru v různých výškových hladinách. To docílí stoupáním nebo klesáním balónu . Trajektorii letu zapisuje přidělený soutěžní GPS loger.  Jakmile  naletí pilot na cíl/kříž/ hází na něj z koše tzv. marker. Je to pruh látky se závažím na konci a snaží se zasáhnout přesný střed plátěného kříže, který leží na zemi. Rozhodčí pak odečítá pomocí pásma přesnost odhozu a podle toho přiděluje body. Dalšími častými disciplínami v balónovém létání jsou např. Váhavý valčík, Maximum a minimum distanc, Hon na lišku a další..

Průběh mistrovství

Na mistrovství jsme dorazili o den dříve, abychom využili možnosti tréninkového letu přímo na místě. Obě naše posádky se tak blíže seznámily s místním prostředím a odladily během cvičného letu počítače se soutěžními logery. Ještě týž den večer nás po generálním briefingu čekal první soutěžní let. Počasí nám během celého mistrovství přálo, celkem jsme  odletěli 7 soutěžních letů. Často se oba naše balóny pohybovaly v těsné blízkosti u sebe a atakovaly společně cíle s kříži. Mnohdy byl na křížích dost nával a piloti  se občas od kříže i vzájemně vystrkovali. Dokonce i naše pilotka Kristýna několikrát tvrdě zaútočila na racery nad kříži, aby svůj marker odhodila co nejpřesněji. Paradoxem bylo, že často výsledek s přesností odhozu na kříž např. 1,5 m od středu znamenal umístění až na konci startovního pole. Svědčilo to o velmi kvalitním obsazení soutěže předními evropskými piloty.

Jak jsme dopadli ?

Pro obě naše posádky bylo balónové létání na tomto mistrovství obrovskou zkušeností. Bylo nám ctí si společně zalétat s těmi nejlepšími piloty a udělat radost tisícům přihlížejících lidí, kteří čekali na průlety balónů. Splnili jsme si předsevzetí – neskončili jsme poslední, přežili jsme bez újmy a poškození balónů, načerpali nové zkušenosti a hlavně zažili spoustu  nových dobrodružství při soutěžních letech. Výsledky soutěže najdete zde :  1/Arnost Hönig total score     2/MCR2016 total score

Těšíme se na další setkání nejen při mistrovských soutěží ale i  na balonových fiestách u nás i v zahraničí. V roce 2017 bude naše pilotka Kristýna reprezentovat Českou republiku na Mistrovství Evropy v balonovém létání žen v polském Lešně , tak nám držte palce 🙂 V příští sezóně ale budeme hlavně létat s Vámi – našimi klienty – vyhlídkové lety po naší krásné zemi a těšíme se, až Vám budeme moci osobně všechno vyprávět :-))      Tým Chadbalon